Maribor
   
| Maribor | Maribor története | Maribor napjainkban | Barangolás a városban | A síparadicsom | Ünnepek, Gasztronómia | Térkép | Galéria |
Maribor napjainkban

vilagvarosai.hu on Facebook


Maribor napjainkban

Maribor jelenleg, közel 200 000 lakosú város, Szlovénia második legnagyobb városa, Alsó-Stájerország központja. A város mozgalmas történelme miatt pedig nemcsak a városnak, hanem a legtöbb háznak is története van. Maribor ma egyetemi város, fejlett kulturális, fesztiválközpont, vásárközpont. A csodaszép város színházzal, operával és balettel, világhírű szimfonikus zenekarral, valamint múzeumokkal és képtárakkal dicsekedhet. Sok-sok sport- és szabadidőközpontja van, de a kereskedelem és az ipar is a városi élet meghatározója. Maribor kellemes és vendégszerető város jól megóvott középkori városmaggal. Kedvelt turisztikai célpont, szinte az év egészében a várost ellepik az éttermekben, szórakozóhelyeken kikapcsolódni vágyó fiatalok. Napjainkban inkább a turizmus (téli, nyári egyaránt) élteti a várost. A város egyik legnagyobb nevezetessége a több mint 400 éves termő szőlőtőkéje, a világ legidősebb tőkéje, s itt található több Vinotéka a szlovén borok gazdag kínálatával.

Kolosej szórakozóhely

Kolosej szórakozóhely (Foto: Pakec by Flickr )


Az igényesebb látogatókat a stílusosan berendezett Kaszinó várja. Kellemes szórakozóhelyek, képtárak sorakoznak itt. Érdemes ellátogatni a kastélyba, ahol a város helytörténeti múzeuma található értékes állandó kiállítással.

Maribor törekvő lakosai, főleg a természetvédők, a Drávának vissza szeretnék adni régi életét. Fejlett ökológiai hozzáállással az ipari tradíciók ellenére sikeresen tisztítják a folyó vízét és zsilipeit. A város új előírása a Dráván zajló közlekedést illetően, lehetővé teszi a csónakázás fellendülését és vizein a szél kihasználását a vitorlázók és surfölők által, itt élvezetet lelhetnek a városi "rancarok" és a vízi skuterok vezetői próbára tehetik ügyességüket a hullámok szelésében.

Különös vonzerővel rendelkezik a Lent, a drávaparti régi városrész. Itt kerül megrendezésre, a városi vízpart központjában, a már híressé vált és tradicionális, multikulturális Lent Fesztivál, mely évről-évre nagyobb hírnévre tesz szert külföldön is. A fesztivál majdnem egy hónapig tart és tele van kulturális és szórakoztató eseménnyel. Minden évben a tradíció szerinti megnyitást a Splavarski krst (a Tutaj keresztelés) jelenti, amikor azokat az érdeklődőket akik szeretnék érezni a régi időket, tutajjal visznek a Kobler öböltől a városig. Ez a vonzó, felejthetetlen nyári turista attrakció csak egy a sok közül.

Lent fesztivál

Lent fesztivál (Foto: Pakec by Flickr )


A város pereméről a maribori domboldalba nyúló szőlőhegyek 50 kilométer hosszú borútjaival csalogatja az idelátogatókat. Ezeket borkimérők és idegenforgalmi parasztgazdaságok tarkítják. Maribor a Hotel Habakuk kapcsán Szlovénia fontos kongresszusi központjává vált.
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact